Archiwum

tradycyjne polskie wesele

Tradycyjne polskie wesele wygląda trochę inaczej. Na stole przez cały czas powinny stać zimne przystawki. Na początku wesela podawany jest dwudaniowy obiad. Najczęściej jako zupę wybiera się rosół lub flaki. Gorące posiłki powinny być podawane najrzadziej co trzy godziny. Utarło się, że jako ostatni ciepły posiłek podawany jest barszcz czerwony z uszkami.


Do tradycyjnych potraw weselnych należą pieczony indyk, gęś lub kura, pieczony prosiak i pieczeń z szynki albo schabu.


Najlepiej, aby zimne przystawki zostały wniesione na chwilę przed przyjściem gości. Jeśli stoją przez kilka godzin na stołach, wyglądają dużo mniej apetycznie. Niektóre z nich (przykładowo tatar) mogą się też zepsuć. Im więcej zimnych przystawek tym lepiej, ponieważ najłatwiej będzie trafić w różne gusta gości. Z tego też powodu wśród przystawek powinny być ryby, galarety, jajka nadziewane, schaby, różne rodzaje wędlin, sałatki... Nie wszystkie muszą się od razu znaleźć na stole. W ciągu wesela mogą się pojawiać nowe, a stare znikać ze stołów.


stół wiejski

Oprócz tego mile widziany i coraz częściej spotykany na weselach jest stół wiejski. Najczęściej można wybrać różną zawartość tego stołu. Powinna się na nim znaleźć wiejska szynka, różne rodzaje kiełbas, smalec i siwucha. Obok można ustawić stół ze słodkościami.
Tu również wybór jest ogromny - od tradycyjnych ciast do modnej obecnie czekoladowej fontanny. Jako atrakcję traktuje się pieczenie prosiaka albo płonące udźce wieprzowe.



Na stołach powinna stać wódka oraz wino. Często młodzi zaopatrują też barek w kolorowe alkohole. W ofertach sal weselnych coraz częściej można znaleźć również beczki z piwem. Goście mogą obsługiwać się sami albo można wynająć barmana, który będzie serwował wymyślne kolorowe drinki.
strony:

Paulina Kruszewska-Zelman

Dodaj komentarz

Dodany: Poniedziałek, 14 Lipca   wykop ten link!


Oceń artykuł

Oceń teraz: 4.5 (głosów: 2)

 RSS komentarzy

więcej


więcej